Wednesday, November 04, 2015

Seperti dulu...

ASSALAMUALAIKUM....

Kalau dulu, selalu makan nasik kandaq dengan ayah bila malam...
Sekarang, di rumah ja.

Kalau dulu, malas masak ja keluar makan satu famili di luar...
Sekarang, beli di luar makan di rumah.

Kalau dulu, mesti tengok tv ramai-ramai di ruang tamu... 
Sekarang, tv tu kartun dan korea ja.

Kalau dulu, waktu petang pergi stadium joging beberapa round... 
Sekarang, tidur atau tv.

Kalau dulu, selalu teman ayah main badminton, balik pukui 12...
Sekarang, aku pulak main.

Kalau dulu, main sorok-sorok dalam rumah, walaupun rumah sempit...
Sekarang, menyorok jugak tapi dalam bilik. Online jer.

Kalau dulu, nak dapat duit kena kerja. Mengemas, cuci kereta, siram pokok dsb.
Sekarang tunggu awai bulan, duit masyuk, hujung bulan gigit kuku jer. 

Kalau dulu, nak pi mana-mana pun mintak ayah bawak...
Sekarang keluaq cakap kat ayah pun tak dah. 

Kalau dulu malam-malam tidoq lambat sebab main game...
sekarang tidoq lambat tanpa dah tidoq petang.

Kalau dulu ada satu gambaq awek pun kira power dah...
Sekarang ada awek sorang pun syukur dah.

Kalau dulu cuti ja tidoq rumah sepupu atau dia tidoq di rumah...
Sekarang, hujung minggu kalau takdak kat rumah tu kira hebat lah.



Hmmmm... sejujurnya tak dapat move on dengan perubahan ni. Terlalu rindu masa dulu, sehingga kalau dibandingkan rasa bahagia tu makin berkurang. Sampaikan satu tahap nanti hilang terus rasa bahagia. 



ASSALAMUALAIKUM..

1 comment:

Unknown said...

Bahagia itu subjektif dan ada di mana2..maybe kau je tak sedar bahagia tu ada sebenarnya dan makin hari makin meningkat kebahagiaan ❤❤❤