Wednesday, January 29, 2014

Luahan hati lelaki VS wanita

ASSALAMUALAIKUM...

Saya, kalau nak mintak pandangan, mesti cari orang yang lebih tua ataupun, paling kurang sebaya lah. Terutamanya kalau nak tanya soal wanita, mesti saya tanya 'akak-akak' kelas (bro nad dikecualikan~ hihiew). Even soal lelaki pun tak semuanya saya boleh jawab. Kadang-kala tanya jugak abang-abang senior. Paling tidak pun tanya si Ewi. 

Baru-baru ni saya dengar la luahan sorang akak ni. Macam biasa la saya akan kongsikan kisah saya dan dia akan kongsi kisah dia. Ada jugak la saya kongsikan rahsia lelaki. Wanita tak patut tahu benda ni sebab boleh menjejaskan kepercayaan mereka terhadap lelaki. 

  1. Lelaki walaupun dah beristeri 4, dia tetap akan tengok perempuan lain. Kalau dah beristeri pun macam tu, yang tiada ikatan langsung ni, lagi la kan? Mungkin lelaki memang dicipta sebegitu. Saya akui saya pun menghadapi masalah begitu. Fitrah lelaki suka tengok benda cantik. Pantang pompuan lalu... fuhh.. mata mengalahkan lens nikon 85mm dengan aperture F1.4.

    Perkongsian oleh abang Hafiz, lelaki melihat 70% kecantikan perempuan, 30% tu baru benda lain.  Ni fakta ok. Sebagai lelaki, sekali lagi saya akui. Itu benar. Pantang nampak perempuan lagi cantik, hati dah mula goyah. Mula lupakan dia sedang menyimpan hati seseorang.

    Jadi, apa langkah yang patut diambil bagi mengelakkan perkara tersebut? Jum buat ni. Pertama sekali, tak salah kalau nak tengok kecantikan. Cuma kalau boleh utamakan apa yang patut. Tengok agama dia dulu, dan anggaplah kecantikan tu sebagai bonus. Dan kalau nak setia, kena belajar keraskan hati. Nak kena simen ka bagi keras? Ala, jaga mata, setel. Ingat senang kah!!!! Keraskan jugak hati. Jangan bagi peluang wanita lain menceroboh hati anda.
  2. Laki tak suka perempuan lebih alim dari dia. Dia akan berasa malu. Laki kan ego dia tinggi. Bayangkan si laki ni cuma cikgu biasa. Si wanita ni pulak ustazah, hafizah lagi tu. Memang kalau boleh laki akan elakkan dari wanita macam ni. Saya sendiri pun kan malu dengan diri sendiri. So, jom putus? cari wanita lain yang biasa-biasa saja orangnya.

    Bukan begitu caranya!!! Dah tau perempuan tu lagi alim, berusahalah!! Ubah diri. Kalau tak dapat jadi hafiz pun, sekurang-kurangnya kau berusaha untuk jadi lebih baik. Ke canne?
  3. Laki tak suka wanita yang depa suka tu upload gambaq. Sekalipun gambar tu berpurdah, tetap tak suka. Kalau betoi-betoi suka kat dia, mesti tak suka laki lain tengok gambaq dia kan?? Ini pendapat saya la. Saya tak rasa semua laki ambik kisah pun pasai ni. Sudahlah sekarang ni zaman teknologi. Ada FB ada instagram. Hari-hari upload gambar selfie sebab mengejar 'like'. Masuk syurga ker kalau dapat banyak 'like'? Sikit pahala pun tak dapat ok. Boleh ja berkongsi benda berfaedah kan?? Yup, dipersetujui oleh akak ni. Ujar beliau macam-macam kita boleh buat dengan gambaq tu. Jumpa bomoh, masuk page bukan-bukan dan sebagainya. Kecantikan tu kan untuk suami. Kenapa kena tayang dekat orang lain??? T^T

Ok, tu dari pihak laki. Bagaimana pula pandangan perempuan??

Tips setia. Yang penting buat apa yang Allah suruh, tinggal apa yang dilarangNya.
  1. Perempuan tak kisah laki tu tak hensem pun. Yang penting dia jujur. Bila jujur mesti setia kan??? Kalau dah hensem takkan nak buat pembedahan plastik bagi jadi tak hensem?? *GURAU... Kata abang Hafiz, kajian menunjukkan perempuan hanya mementingkan kehenseman dalam 30% gitu. Jadi tak berapa penting pun. Yang penting setia. Siapa mau ditinggalkan setelah kau serahkan segala kepercayaan padanya.

    Sebagai lelaki, jujur saya cakap susah nak cari yang setia. Pada pandangan saya, setianya seorang lelaki disebabkan dua perkara. Pertama setia sebab rupa. Dia takmau tinggalkan wanita tu sebab dia lagi cantik dari wanita-wanita lain. Dan yang kedua, sebab hati. Bila hati dah tertaut, buatlah apa pun. Lagi susah nak terpisah kalau dibandingkan nak memisahkan molekul air dengan molekul asid.
  2. Perempuan takut nak kawin dengan ustadz. Paham-paham la sebab apa. Tahun lepas saja banyak berita tentang Ustaz yang kawin lagi. Alasan yang diberi sebab sunnah Nabi. Jadi bagaimana dengan sunnah lain seperti menjaga hati isteri dan sebagainya? Mampukah berlaku adil?? dan kata akak ni dia sanggup lepaskan suaminya kalau dia mintak berpoligami. Sob3... tak sanggup berkongsi kan?? dan kalau nak tambah cawangan pun, mesti cari yang muda-muda lagi. Jadi kalau kawin dengan ibu tunggal (nora danish) boleh la yer? ngehehe... *GURAU

    Laki mana yang tak suka ada lebih dari sorang?? Yassin maybe *GURAU. Eh, bahagianya seorang lelaki bukan sebab kuantiti, tapi kualiti. Bagaimana dia membahagiakan dan dibahagiakan oleh isterinya. Cer cek balik sebab apa tak bahagia. Bukan terus tambah cawangan.


Sekian itu sahaja yang saya dapat korek. Yang salah tu harap diperbetulkan. Kebanyakan ini adalah luahan hati saja. Moga lepas ini banyak lagi yang boleh dikorek. Ngehehe...


ASSALAMUALAIKUM..



Monday, January 27, 2014

Jawatankuasa Perwakilan Pelajar

ASSALAMUALAIKUM....

"Jawatan ini bukanlah sesuatu yang patut direbut kerana ianya amanah dan tanggungjawab. Di akhirat kelak semua tanggungjawab yang kita pernah pikul akan disoal. Bila sebut jawatan, bunyinya macam ringan. Bila sebut amanah/tanggungjawab? Macam berat kan?? Kalau dah dapat jawatan tu, jangan lupa kita tetap hamba-Nya. Walau bagaimanapun, sekiranya saya terpilih, saya bersedia menerima semua tanggungjawab yang diamanahkan."

Lebih kurang macam ni la manifesto yang saya nak tulis. Tetapi memandangkan ruang kotak yang disediakan hanya muat dalam 10 perkataan gitu,...... ini ja yang terlintas dalam fikiran saya.


Abaikan gambaq di atas. Sudahlah dipaksa senyum, kena nampak gigi pulak tu. 

Sebab apa saya nak jadi jpp?? Boleh dak kalau saja-saja nak jadi?? Atau cari glamoriti??

Itu rahsiaaaaa..

Tapi yang paling penting saya harap dapat kurangkan persembahan hiburan masa ada event tertentu... sob3... sedih la macam tayangan maksiat ja..


Jeng...jeng...jeng... rumet saya pun bertanding tahun ni.

Batch kami dan senior boleh hantar sorang wakil ja. Junior boleh hantar 4 orang. Jadi kalau undi ikut batch, peluang tu cerah la sikit. Kalau ikut campur-campur, babai la. Hahaha... tak harap pun nak menang. Lagipun sem ni banyak urusan. Tak semestinya jadi JPP baru boleh bagi sumbangan kat IPG. Kan??

Tapi sekiranya saya menang, saya harap biarlah kami menang bersama. Dan sekiranya dia kalah, biarlah saya pun kalah. Kami ada target lain ni. World team!!!!
InsyaAllah...


ASSALAMUALAIKUM...


Friday, January 24, 2014

Fotografi

ASSALAMUALAIKUM..

Just a short entry....
"SEMPENA 3 TAHUN MEMEGANG KAMERA"

Hmmm... macam mana boleh terdetik untuk berfotografi ni?? Mesti ada satu detik atau satu perangsang yang menyebabkan saya nak sangat jadi fotografer ni~ Ada kut.

Dulu sepupu saya ada beli DSLR. Kagum sangat dengan kualiti gambar menggunakan kamera tu. Masa tu kenduri kakak. Tengok dia panggil sorang fotografer ni. Bayar mahal. Terus saya fikir macam nak cuba ja ni jadi fotografer orang kawin. Mesti untung~ 

Sebenaqnya sebab utama saya nak ambik sendiri gambaq adik-beradik saya kawin. Bazir rasanya upah fotografer ni. Mahal kualiti pun biasa-biasa ja. Yang penting lens power dan terrer edit. Power macam mana pun tetap gambar. Bukan sebab gambar berkualiti rumah tangga bahagia kan??

 Lepas tu memang saya tanam impian nak beli DSLR. Mahal kot time tu. Memang target 2 tahun jugak la. Then boleh pulak kena lantik jadi AJK web IPG. Kena la guna kamera kan. Dapat gak la alasan nak beli kamera ni. Mintak ayah topupkan sedikit. Boleh beli awal sikit. 

Serius, gambar saya ambil mula-mula dengan sekarang memang jauh bezaaaa... sejauh penang dan johor. Syukurlah saya ada sorang sifu. Fazze alan namanya. Tak sangka la pulak kami ni ngam walaupun lain kos. Dia memang pengalaman dah dalam bidang ni. Banyak gak ilmu dia kongsi. Daripada fungsi sampailah ke accessories. Baru nak rapat dia dah kena buang sebab gagal.

Ada lagi sorang partner. Nama dia Faez. Budak RBT. Dia pun newbie jadi kami belajar sekali la. First time kami ambik gambar dekat tasik permaisuri. 

Gambar lama ni. Faez la yang kongsi teknik ni. Walaupun tak berapa puas hati, ok la bagi kali pertama kan?

Lepas tu kami bertiga nak belajar ambik gambar street. Pi la Time square. Kamera saya paling murah, tapi depa langsung tak pernah ungkit pasai tu. Janji ada skill, kamera ada tu kira dah cukup la.

Saya cuba improve sikit-sikit. Tetap guna kit lens. Harap dapat gak kumpul duit beli lens yang mahai sikit. Teringin nak dapat gambaq superb kan??

Yuppp.... tak la power pun. Sy edit pun guna lightroom ja. Yang tu paling simple. Saya tak suka sangat superimpose ni. 

Saya suka gambar pemandangan. Naturalis la katakan~ Bukan gambar orang. Sedih gak bila orang salah anggap. Bila ada jawatankuasa apa-apa mesti kena in-charge untuk dokumentasi. T^T

Takpa la, asalkan dapat berjasa pada orang lain....



ASSALAMUALAIKUM...


Wednesday, January 22, 2014

Sirru Qalbi

ASSALAMUALAIKUM...

Kali ni biarlah saya buka dengan kata-kata yang dikongsikan oleh Sheikh Yusof Muhyiddin semasa lawatan beliau ke Malaysia tahun lalu.
Antara benda yang disebut beliau ialah "Cinta itu tidak memerlukan sebab..." Kalau ada orang tanya kenapa kau cinta dia, kalau kau boleh jawab itu semua bohong belaka. Tapi jujur kalau saya sendiri ditanya soalan begitu, memang saya hanya seribu persoalan menjadi jawapan. Hmmmm... kenapa eh? Kata Sheikh, sebab cinta tu wujud sebelum manusia sendiri dicipta. 


Bila nak sampaikan perasaan saya pun, tak mungkin saya dapat sampaikan semuanya. Mungkin sebab 1, hubungan perlu ada batasan dan 2, tak mungkin saya dapat sampaikan semuanya apa yang ada dalam hati ini... sebab hati ni adalah tempat menyimpan rahsia, yang paling selamat...dan.....






Perempuan yang aku cinta

Bermula aku mengenalimu,
Aku bergerak mencari,
bukan mudah,
tetapi tidak pernah aku berputus hati,

Engkau yang indah bukan kerana wajah,
Engkau yang cantik bukan kerana pangkat,
Yang bergemerlapan kerana agama,
Yang bersinar kerana akhlaknya,
Aku cari dikau,
wahai perempuan yang aku cinta.

Bercita-cita ingin bahagia,
kerana aku yakin engkau akan mengharapkan yang sama,
perkahwinan yang bukan kerana nafsu semata,
tetapi untuk menjaga diri kita, dan memperjuangkan agama,
Membina keluarga,
agar lahir daripadanya askar-askar tuhan kita.

Aku mencintaimu sepenuh jiwa,
kerana aku yakin, engkau tangga aku kepada-Nya,
sebab itu aku tidak pernah lelah mencintaimu,
kerana dasar cintaku adalah Dia.

Telah aku lamar seorang perempuan,
Aku kira engkau adalah dia,
Aku berharap engkau adalah dia, 
boleh jadi bukan,
boleh jadi ya.

Apa pun pilihan aku,
Engkau tetap yang paling aku cinta, 
aku hanya manusia biasa,
sedang engkau adalah bidadari layaknya,
mungkin engkau juga terlalu tinggi,
hingga tidak wujud di dunia ini,
kalau engkau tiada dalam perempuan yang aku lamari,
maka aku berharap kita bertemu di syurga nanti.

Kerana engkau sahaja yang aku cinta,
bukan tunangku,
bukan yang nanti menjadi isteriku,
melainkan dia adalah engkau,
maka nyata Allah telah mengawalkan syurgaku...

Walau perempuan yang aku cintai,
sungguh diri ini merindui...

Hilal Asyraf...

Aku berharap dia adalah engkau,
berusaha ke arah itu...

Sabar+Yakin+Percaya.. ^_^

*Seminggu lagi

Monday, January 20, 2014

Pinjam/hutang

ASSALAMUALAIKUM...

Emmm... 'pinjam' ni boleh jadi satu kata kerja yang paling femes terutamanya musim elaun belum masuk ni. Jujur saya ni memang tak suka meminjam walau dengan keluarga sendiri. Selalunya hutang pun masa order makanan dengan member. Lepas makan, bayar la. Settel. Tapi bila member ajak keluar makan, jujur terus cakap takdak duit. Member mesti paham. Mesti dua ayat ni yang dia akan balas :-

1. "Takpa bro, aku belanja la sikit minum-minum ka."
2. "Emmm... hang mintak la kat pak hang sikit..."

Selalunya kami 'lelaki' akan pilih option 1. Member baik bro. Hari ni gua belanja lu, esok lu belanja gua bila lu ada duit. Pssttt... tak semua orang macam ni tau. Saya boleh buat macam ni pun sebab member orang baik-baik belaka.

Jadi tujuan saya menulis ni sebenaqnya nak kongsi cara-cara nak elak orang dari berhutang atau meminjam dengan kita. 

1. Cakap ja kita tengah tak berduit. "Aku tengah pokai la sekarang ni, kalau boleh memang aku pun nak pinjam dengan orang lain, tapi orang lain pun mesti tengah pokai macam aku."
2. Cakap ja kita dok simpan duit. "Tak boleh la, aku nak kawin ni. Kau pun tau kan. Nanti kau gak yang nak rasa nasi minyak aku. Ke taknak?"
3. Bawak ja duit syiling banyak-banyak. Bayar guna syiling. Kalau dia nak pinjam bagi ja duit syiling. Komfem dia tak jadi pinjam. 
4. Buat dokumen perjanjian untuk pinjaman. Sekali dia nak pinjam, isi la borang pinjaman. Bila dia rasa susah, komfem dia tak pinjam. Mintak salinan ic, lesen, dsb.


Gua nak ke kelas dulu, kalau ikutkan banyak lagi ni... ok la... apa boleh buat...


ASSALAMUALAIKUM...


Wednesday, January 15, 2014

Hati, hati-hati dengan hati.

ASSALAMUALAIKUM...

Saya tak punya ramai kawan... tak pandai kawan? tu satu sebab. Satu lagi, sebab saya tak pandai jaga hati kawan. Kawan saya tau la saya macam mana. Kalau time bercakap tu, kebarangkalian mereka terluka tu adalah dalam 80%. Sebab tu la kawan yang saya ada sekarang ni semua superb sebab mampu tahan dari terluka. 

Ditambah lagi dengan ego yang tingginya bak KLCC, memang susah la nak dengaq perkataan maaf dari saya. Even kawan baik sendiri pun saya tak pernah mintak maaf bila buat salah. Saya malu nak mintak maaf. Rasa berat sangat bila nak sebut. Tapi, bila saya minta maaf, saya memang ikhlas, memang maksudkannya. 


Pesan pada diri,
jagalah hati orang lain,
ibarat dinding batu,
bila dipaku, lubangnya boleh ditampung,
tapi bekasnya tetap ada..

Pesan pada diri,
sebelum bercakap tu,
pastikan mulut, otak dan hati bersambung terlebih dulu,
takut ada yang terluka...

Pesan pada diri,
banyakkan bersabar ketika diuji,
jangan lempar masalah pada orang lain,
Allah kan bersama orang yang bersabar...


"Maaf atas keterlanjuranku berkata-kata..."

T^T



Saturday, January 11, 2014

Sekali suka selamanya pun suka...

ASSALAMUALAIKUM...

Ehem3... suka apa ni? ka suka siapa???

Eh, nak cerita saya ni memang suka makan. Tapi dalam banyak-banyak makanan kegemaran, semuanya dari rumah. Saya ni orang kampung, jadi jangan expect la makanan kegemaran saya ni chicken chop atau pavlova.

Sejak kecik dulu,
Saya suka makan nasi dengan kicap. Tak berlauk pun tak kisah. Saya dan kicap ni bagaikan 'best buddy' gitu, memang tak dapat dipisahkan~ nasi tanpa kicap bagaikan cempedak tanpa isi. Nasi tu ibarat biji ja, kicapnya pula ialah isi cempedak. Memang tak boleh nak makan. Bila mak buat laksa, saya ambik laksa dan taruh kicap. Nyum3... 

Dulu,
Bila arwah nenek goreng ikan 'isi' (tak dikenali ikan apa tapi bahagian badan), saya ambik nasik ngan ikan tu, kemudian gaul macam selalu dok bagi kat kucing tu. Simple tapi memang sedap gilosssss~
Tak payah nak serabut pilih lauk. Rasa macam makan nasi berperisa ikan pun ada. Masih menjadi feveret tau sampai sekarang~

Dulu,
kalau mak goreng ikan kering, pun saya akan makan dengan nasi kosong sahaja. Saya cubit sedikit isi ikan, lepas tu ambil segenggam nasi, dan buat bentuk bola. Jadilah sushi versi orang kampung~ nyum3.... senang ja nak ngap~ Tapi syaratnya nasi tu mesti panas~


Tapi, dalam banyak-banyak makanan/lauk yang saya suka, ada 3 yang saya sangat3 suka... 
sampai mati mungkin....

1. Sambal tumis udang petai versi mak/nenek- Uish, kalau hampa try rasa, memang ketagih kot... tengok la adik-beradik kami semua suka petai sebab masakan ni la. Kalau waktu malam tu mesti saya akan ratah sampai licin periuk... memang dilabel gila petai di rumah. Dah tu suka dok 'mbuihhh' (tiup) kat kakak2 sebab nak bagitau makan petai~

2. Tomyam. Kalau nak banding tomyam kedai dengan tomyam di rumah. memang jauh beza. Kat rumah macam-macam bahan kami letak. Serba lengkap dengan protein dan sayurnya. 

3. Dadih. Nyum3~ baru sebut pun dah meleleh air liuq dan peluh~ Setakat ni, belum ada dadih yang lagi sedap dari dadih yang orang kampung saya buat ni... dah 10 tahun lebih dah tak makan dadih tu. Sob3...


Untungkan kurus ni,
Macam-macam saya boleh makan~ tetap kekal sihat~ hihiew (ayat penyedap hati) T^T

ASSALAMUALAIKUM...

Thursday, January 09, 2014

Bisikan Nurani

ASSALAMUALAIKUM...

Hmmm... kali ni biaq saya mulakan dengan lagu. Mesti hampa dah familiar dengan lagu ni. Tak ingat pernah letak tak lagu ni kat blog. Malaih nak belek balik entry dulu.


Saya tak dapat nak play lagu ni guna wifi maktab. Tapi kalau tak silap ada hadis masa lagu ni mula dimainkan. Play jangan tak play tau...

Lautan kematian ombak
Tenang pantai tiada terusik
Begitulah tasik hatiku
Sejak kehadiranmu

Betapa aku hargai
Anugerah syurga di dunia
Doa kudus aku panjatkan
Semoga dirahmati

Telahpun ku syukuri
Di dalam hidup ini
Cinta suci kurniaan Ilahi

Kejernihan wajahmu
Sempurna pada pandanganku
Kau kirana
Keturunan terpilih
Disanjung serta dihormati
Kau permata
Kesederhanaanmu
Mengecap kekayaan dunia
Kau mestika
Ketaqwaan dirimu
Itu yang merantai jiwaku

Bukan aku memuji
Apalagi memuja
Salahkahku kagumi… perhiasan duniawi

Bisikan nuraniku
Engkaulah pilihanku
Akanku pertahankan
Amanah suci ini


*Psssttt.... jangan risau kalau tidak cantik seperti perempuan lain... kerana satu hari nanti semua tu akan ditarik balik... "Kejernihan wajahmu, Sempurna pada pandanganku." Cantikkan akhlakmu, yang lain-lain tu automatik jadi cantik. 

Pstttt... jangan risau diri belum cukup baik. Semuanya bergantung pada didikanku kelak. Bila kulihat keluargamu... hati sudah berasa lega. Dalam hati berharap keluarga begitulah yang saya ingin bentuk kelak.

Pstttt... jangan risau diri tidak berharta. Sebab harta boleh menghanyutkan. Kita bukan mengejar kekayaan dunia. Allah tak lihat banyak mana harta kita, tapi Allah tengok bagaimana kita belanjakan harta yang kita ada. Sejauh mana kita mampu bersyukur.

Psttt.... cukuplah dengan ketaqwaanmu. Dengan itu aku lebih tenang. Tidak perlu memikirkan auratmu dilihat oleh orang lain. Tidak perlu memikirkan pergaulanmu dengan lelaki-lelaki yang aku sendiri tidak kenali. Sebab aku yakin kamu pandai menjaga diri. 

Psttt... maaf, kerana aku bukan seorang penulis. Kalau rasa sedih tu, dengaq ja lagu ni. Kalau rasa kurang yakin dengan diri, dengarlah lagu ini. 

"MARI PERTAHANKAN AMANAH SUCI INI."

ASSALAMUALAIKUM... 

Monday, January 06, 2014

Sayap terluka

ASSALAMUALAIKUM...

Eh, asyik-asyik lagu nasyid. Hang tak dengaq lagu lain ka???
Eh, sori sikit... zudien jiwang kot. Dulu time nak SPM pun dengaq dulu lagu spring sebelum tidoq. Sem lepaih ja dah berubah selera. Tapi tak bermaksud tak layan tau lagu jiwang. Sekarang ni ni pun dah dengaq balik dah. Takmau dengaq sangat lagu jiwang ni sebab kebanyakannya macam bagi kita lagi sedih dan tak bersemangat. Berbanding dengan lagu in team dan UNIC tu, biaqpun macam lagu sedih tapi sebenaqnya buat saya lagi bersemangat. Ni nak kongsi satu lagu, agak feveret gak la lagu ni walaupun penyanyi tak kenai pun.

Panji- Sayap terluka


Dalam keributan hembusan beliung
Terbanglah aku sang camar hina
Mencari singgahan andainya kau sudi
Menghampar kasih di pantai hati

Dah lama kupuja kini jadi nyata
Sayang hanya untuk seketika
Sayap ku terluka ditimpa bencana
Akhirnya diri aku sendiri yang sengsara

( korus )
Ku tahu diri ini bagai menggapai bintang di langit
Tersingkir jatuh tiada pernah kau peduli
Rapuhnya cinta kita patah terkulai di ranting hampa
Pedih terluka tiada siapa yang endahkan

Biar derita biar sengsara aku rela
Menjadi mangsamu
Akanku simpan di nurani ini kenangan antara kita
( hingga akhir nanti oh... )

Kini kan tinggal cinta dan kasihku
Umpama pungguk merindu bulan
Tak mungkin tercapai hasrat hati ini
Biarpun harus ku tunggu seribu tahun lagi 




* Sem ni terlampau banyak program kena handle... sob3.... T_T

Larian Mesra, KOT, Innovasi, Innovasi WWF, Sekretariat pencegahan rasuah, AJK IPG lestari,
XPDC, pertandingan permainan tradisional, praktikum, XPDC, cerap bintang, 12 amali kimia, 4 amali fizik...
dan... ini cuma sebahagian... sob3..


ASSALAMUALAIKUM..

Sunday, January 05, 2014

Mimpi, tapi....

ASSALAMUALAIKUM...

Semalam, 
memang satu pengalaman yang cukup unik la bagi kami.
Urghhh, dengan suasana yang menyeramkan,
lepas tu boleh pulak cerita yang bukan-bukan...
Bila buka mata...
terus nampak apa yang ada di luar..
tandas???
tak payah cerita la.
Tapi nak cerita gak..
lampu langsung takdak...

Cukup kot nak ambik feel???

Semalam saya bermimpi,
tapi rasa macam sangat real,
jumpa arwah nenek...
banyak la nasihat yang diberikan...
dan sebelum mimpi tu habis...
saya cakap...
"Tok, jangan tinggalkan Din..."
Arwah nenek pun jawab..
"Tok ada ja kat sini...tak pi mana-mana pun..."
Terus jaga...

Ya Allah....

Setiap kali saya fikir untuk buat benda tak elok sikit,
mesti akan mimpi macam ni..

Sob3... rindu jangan kata la...
betapa besarnya pengaruh nenek dalam hidup saya..
saya tak cerita masalah-masalah saya pada ibu atau ayah...
pada kakak atau abang..
tapi saya cuma cerita pada nenek...
semua yang saya buat dulu mesti dipuji oleh nenek...
sebab dulu saya selalu mengemas rumah...
tolong lipat kain...
dan bila arwah memasak, saya tengok proses dari menyiang 
hinggalah sampai jadi lauk...

Sebulan sebelum arwah pergi,
saya ditanya tentang cita-cita...
16 tahun dan ini kali pertama ditanya soalan begini..
Doktor. Itu yang saya nak jadi dari kecik lagi..
nenek hanya senyum...
tapi nenek pergi dulu sebelum saya dapat tunaikan cita-cita tu...
dan sekarang, saya gagal.
tapi saya jadi cikgu pun sebab ibu bapa.


Rasanya cukup la sampai sini...
Hanya Al-Fatihah mampu dikirimkan...


ASSALAMUALAIKUM...

Thursday, January 02, 2014

Bahagia

ASSALAMUALAIKUM...

"Wah, cantikla pompuan tu... kemudian cuba tengok suami dia... perghh..patutla... kemudian tengok pulak anak. Comel kot."

Ehem3... eh, sori, ni memang habit. Bila keluar jalan-jalan mata saya memang suka memerhati. Saya suka melihat keluarga orang lain. Bagaimana cara si ibu berpakaian, bagaimana rupa suami dia, bagaimana pula anak dia dan macam-macam la. Banyak juga yang saya belajar. Kadang-kadang tu kebahagiaan tu memang dapat dilihat melalui senyuman si isteri dan kadang-kadang si suami. Berpegangan tangan walaupun sambil mendukung anak. Wah, harap satu hari nanti saya akan bahagia seperti mereka (dreaming~)

Paling suka bila lihat ibu bapa yang memakaikan tudung kepada anak-anak mereka yang baru setahun jagung... Urgggh... paling comel antara yang tercomel kalau nak dibandingkan dengan kecomelan anak artis yang berkahwin dengan model atau pramugari yang kecomelan mereka adalah tahap gaban!!!



Orang kata, depe nak cari jodoh yang comel/kacak belaka, sebab nanti anak komfem comel~

TAHYULLLL BELAKA!!!

Cuba luaskan pemandangan~ pi tengok sendiri kat luar tu.... dan nak paling senang, tengok cermin. Kemudian letak gambar ayah dan mak di sebelah. Ok, hipotesis terus ditolak kan~ Kecomelan tidak bergantung pada kecomelan ibu bapa~

Banyak cara yang Nabi cakap yang boleh mendatangkan kebahagian... antaranya jadi anak yang baik, mencari kawan yang soleh dan mencari pasangan yang soleh/solehah gitu. Rasanya semua tu perlu, bukannya boleh pilih salah satu. 

"Adakah aku bahagia??? Masih tertanya-tanya ataupun masih tercari-cari???"


Mudah-mudahan, aku tergolong dalam kalangan orang yang bahagia~ 

*Opsss... tiada line wifi di bilik, jadi jarang update kot lepas ni~ T^T

ASSALAMUALAIKUM...