Monday, December 30, 2013

Petua berjimat

ASSALAMUALAIKUM...

Sob3... hidup seminggu di jepun mengajar saya sedikit sebanyak bagaimana untuk berjimat dengan kos hidup yang sangat tinggi di sana. Bayangkan air mineral RM3, dan itu paling murah. RM3 nasi pun tak dapat. Eh, tapi rakyat sana berpendapatan tinggi. So, rakyat Malaysia yang ke sana memang rasa miskin. Out of topik dah ni. 


Langkah pertama...

Bab makan tu, kalau boleh bungkus nasi dan lauk asing-asing. Separuh makan tengah hari dan separuh lagi makan malam. Pastikan ambik nasik sampai penuh. Lauk pula, selalunya ikan tu besar kot. Apa kata kalau bahagikan kepada 2. Jadi boleh la ambik lauk sayur sekali. Belanja makan selalunya RM10 macam tu, dan dengan cara ini, belanja RM5 ringgit sahaja. :-) Pernah dengar kisah orang bangla yang kerja buruh, beli nasi bujang dan telur tu dibahagi dua. Perghhh, RM2 ja belanja makan satu hari. 

*Tak risau ka nanti tak cukup zat? Makin kuruih dibuatnya... Jangan risau, pengambilan herbalife nanti boleh selesaikan masalah itu~

Langkah kedua....

Berbasikal di dalam kampus. Kalau ikut orang jepun, pi mana pun depa berbasikal. Tapi sebab jalan kat nilai sempit dan kereta laju-laju belaka ditambah pula jalan berbukit macam genting, terpaksa la lupakan. Hehehe... berbasikal dalam kampus pun ok. Kalau nak naik kereta, jangan bawa melebihi 90 km/h atau rpm x2000 macam tu ja. 

Langkah ketiga....

Main sukan yang free. Misalnya futsal. Bola? Ada ja orang beli. Kalau nak main badminton macam di sini, kena ada orang in charge untuk kutip yuran. Kat sini bayar RM5 sekali main. Ok la, kalau dah bekerja. Kat sana shuttle siapa mau beli? rugi-rugi... Nak sihat tak semestinya belanjakan banyak duit kan.

Langkah keempat...

Bila nak balik kampung, pastikan ada 3-4 orang yang menumpang. Selalunya, bila ada orang tumpang ni, belanja minyak dan tol dah ditanggung. Macam balik percuma la. Tak termasuk la kos maintainance semua tu. Ok la tu, balik naik bas pun dah mahal sekarang. Kenapa la maktab jauh sangat kan... T^T
Bagi yang berkereta, berjimat tu macam agak payah dengan minyak yang mahal sekarang (tak puas hati keluar dari Malaysia!!). Kalau nak pi mana-mana tu, cuba semak dulu dengan gps, mana tempat yang kurang lampu trafik dan jarak pun pendek. Dapat la jimat 5% macam tu.

Langkah kelima...

Bila dah dapat elaun tu, bahagikan siap-siap. Belanja bulanan, yang dibahagikan lagi kepada makanan, minyak dan sebagainya. Lepas tu, kad ATM tu, suruh kawan yang dipercayai simpankan. Bila urgent baru mintak. Pastikan ada juga simpanan. Simpanan tu kalau boleh simpan la di tempat yang susah dikeluarkan. Tabung haji atau ASB. 

Langkah keenam...

Bila ada tugasan, banyakla kertas, fail dan dakwat printer yang digunakan. Kertas tu pakai ja yang 70mm. Biar orang kata tugasan nipis, yang penting kualiti isinya tu. Fail pula, guna yang lepas. Tak payah beli baru sampai RM3 satu. Dakwat printer pula, tak payah pasang tangki pun takpa, cepat rosak. Main cucuk jer macam I buat ni~ Jimattttt....


Sebenaqnya banyak lagi kot. Tapi ini ja la yang saya akan cuba praktikkan semester depan. Mudah-mudahan~


Hampir terlupa. Pakaian tu, pakai mana yang ada!! tiap-tiap kali kemas nak pulang, mesti tersedar banyak sangat baju yang tak pakai pun. Bazir-bazir.... 




ASSALAMUALAIKUM...


Sunday, December 22, 2013

My Kampung

ASSALAMUALAIKUM...

Eh, pernah datang Penang??? Tapi mesti tak pernah lalu Permatang Bogak kan?? Orang Penang sendiri ramai yang taktau pasai kampung ni. Sebab kampung ni kecik jer. Takdak tempat yang menarik, sebab tu takdak orang nak mai. Eh, dah la. Jom tengok......


Ini jalan untuk keluar ke jalan raya. Bawah tu ada parit ala-ala sungai. Tempat kami memancing dulu. Dulu ada pokok buluh dan pokok kabu. Ditebang sebab menakutkan~ 


Ni port saya melepak dengan bestie dulu. Tak ingat kami merepek pasai apa. Tapi gelak sakan la noh..


Tu boleh nampak pulau yang kami tinggal. Dikelilingi pokok nyiur. Jalan ni memang menakutkan sebab kat tepi tu ada rumah 'berhantu' kononnya... Eh, tapi memang berhantu tau. 


Nak tempat free tapi menarik?? Jeng3... ni la dia. Sejak dulu tak berubah. Tapi tak cantik macam dulu dah. 


Kawasan kejiranan kucing-kucing terbiar. Tapi comey2 belaka. 


Terserempak dengan penduduk tempatan.


Nama beliau rapeah. Kucing lain panggil Peah. Janda anak 8. Suami tinggal sebab kantoi curang. Sob3. Jangan sedih-sedih yer...


Jongkang-jongket pun sama macam dulu.



Kuda ni dulu ada pasangan. Tapi dah kena buang sebab patah. sob3.


Otw balik.


Ni la masjid kami yang dhaif... sob3. Eh, sekarang dah ada air cond. Pasang waktu solat jumaat ja. Jimattt...


Di sini lah kantin masa kami sekolah arab dulu... kecik kann?? :')


Belakang masjid~


Buat power kunun...



Bangunan kecik tu, kelas kami masa darjah 1. Tepi tu kubur. Bila balik dulu mesti kami jalan atas kubur. Menakutkan~



Telaga misteri~


Darjah 2 dan 3 dulu kami tak pi sekolah arab. Sebab sekolah petang. Jadi darjah 4 baru saya masuk balik. Satu kelas lagi tu dengan kakak. Memang persaingan sengit la kan~


Satu-satunya kedai runcit di kampung, dulu. Memang balik sekolah komfem singgah sini. Tangga tu dah dipagar sebab kami suka sangat lepak~


Otw balik, tepi tu la tempat kami main bola dulu. Rumah bestie kat sebelah kanan gambar. 


Jeng jeng jeng... ni la kawasan kediaman kami. Ada...hmmm... 6 buah rumah. Dulu 7, tapi dah roboh. Kami punya tengah-tengah. 


Asalnya ini rumah arwah tok wan. Kami tinggal sini pun sebab nak jaga Tok wan dengan Nenek. Dulu ada bahagian atas ja. Tapi bila menantu makin ramai, last-last tambah la kat bawah tu. Sekarang tunggu masa ja ni nak roboh semua. Nak buat rumah yang lebih selesa. Sob3.. kenangan~


Pemandangan dari rumah... situ ada pokok pelam conan dan pokok rasberi.


Ni la playground saya, kakak ngan sepupu. Macam-macam permainan tradisional kami main. Bila dah sekolah menengah, saya guna tempat ni main bola sorang-sorang... T^T


Belakang tu la rumah tok guru ajar mengaji. Tapi beliau perempuan. Lepas khatam tu memang tak pi dah. Alhamdulillah, ilmu bermanfaat...


Banyak lagi ni yang saya belum tunjuk. Malu nak ambil gambar kat kampung. Lain kali la yer. Tak menarik pun kampung kami. Semuanya golongan orang berada. Tak kaya. Miskin tetap ada. Tapi semuanya bahagia.


ASSALAMUALAIKUM...

Saturday, December 21, 2013

Impian

ASSALAMUALAIKUM...

Konichiwaa.... kuchiwa.... semua ada la... haha...

Kali ni ingin saya berbicara tentang impian. Impian, bukan angan-angan. Eh, ada beza ka?
Kalau impian tu pastinya saya akan cuba tunaikan. Tapi kalau angan-angan tu.... sekadar dalam fikiran ja la.

Eh, sambil dok baca ni, dengaq la lagu yang saya letak tu. Tapi tak bervokal. Saja nak bagi hampa nyanyi sendiri walaupun suara tak sedap.

Impian kasih
Kasih dengarlah hatiku berbicara
Kasih izinkan diriku bertanya
Bisakah cinta bersemi
Mengundang restu Ilahi
Adakah bahgia yang diimpi
Menjadi satu realiti.

Kasih ku sedari kekurangan diri
Kasih ku insafi kelemahan diri
Ku ingin sunting dirimu
Menjadi permaisuri hatiku
Sebagai isteri yang berbudi
Kebanggaan para suami

Wanita hiasan dunia
Seindah hiasan adalah wanita solehah
Yang akan membahagiakan
Syurga dalam rumahtangga

Hanya itu yang ku inginkan
Dari insan yang amat kusayang
Damaikanlah resah hatiku
Aku rindu kasih dan sayangmu
Terimalah seadanya
Akulah hiasan pelamin hidupmu

Andainya tiada jodoh
Untuk ke singgahsana
Ku pasrahkan segalanya
Kerna takdir yang akan menentukan
Impian kasih


Ok, sambil tu, saya ingin berkongsi sedikit tentang impian saya sendiri.
Dalam satu tu pun dah ada satu. 

"Seindah hiasan adalah wanita solehah
Yang akan membahagiakan
Syurga dalam rumahtangga"

Solehah??? jadi cantik tak penting kerrr???

dengan isteri cantik, adakah jamininan kau akan bahagia??
sedangkan fitnah merata-rata. Pakat mengata belaka. Untunglah kau dapat isteri cantik...padahal kecantikan itu untuk suami. Harap Allah tutup hijab aku dengan dia agar aku tak nampak kecantikannya selagi belum menjadi suami dia. 
dengan isteri cantik, adakah jaminan anak-anak kau kiut belaka??
Sukakah dapat anak comel-comel tapi perangai macam budak-budak tanpa ibu bapa. Eh, anak-anak memang comel ok. Bukan sebab rupa. Sebab mereka innocent. Kalau dapat isteri solehah, kau pun rasa lega sebab dialah yang akan mendidik anak-anak kau di rumah.

Kelebihan disyukuri, kekurangan diredhai...

Seronoknya, waktu pagi sarapan bersama. Lepas tu plan nak buat apa untuk hari tu. Waktu petang main di luar. Saya nak ajar anak-anak semua sukan yang saya pandai. Badminton, bola sepak, takraw... dan kalau boleh, saya nak tunjukkan semua permainan tradisional. Saya nak mereka membesar dengan permainan tradisional berbanding dengan gajet-gajet ni. Takut nanti permainan ni pupus ditelan zaman. Congkak, batu seremban, tudung tin, layang-layang, toi, nenek-nenek sibongkok tiga (time tu mungkin saya kenalkan mereka dengan nama opah-opah si bongkok tiga kot...hehe), jengket, ayam dan musang, tibai lalat. Eh, banyak gak yang kami main dulu kan.

Lepas tu, saya harap dapat besarkan depa kat kampung. Sebab kat kampung ni macam-macam depa boleh belajaq. Belajaq rabat pokok, belajaq tanam sayuq, belajaq ternak ayam dan sebagainya. Memancing pun boleh. At least belajaq pi la semua skill tu walau tak guna pun.

Mungkin mula-mula kami hidup susah sikit, mula dengan rumah kecik, tapi itu bukan alasan untuk kami tak bahagia kan??? Dalam rumah tu, ada la sekor dua kucing. Sebab saya nak anak-anak saya belajar untuk mengasihi haiwan. Sebab mereka pun makhluk Allah. Sedih tengok budak-budak yang sepak kucing tepi jalan. T_T Kucing biasa pun takpa. Tak payah beli sampai beribu.

Dan di luaq rumah, saya nak tanam pokok buah-buahan. Pokok pelam, rambutan, pulasan, eh, ni macam nak buat dusun ja nih? Ala, bila pokok tu dah berbuah, anak-anak akan balik jugak ke rumah walaupun depe dah bekeluarga nanti. Ya la kan, nak beli mahal, balik ja kampung, makan sampai boncit... ^_^

Eh, tu baru satu impian. Bila difikirkan balik, macam takdak impian lain. Cuma nak bahagia, dunia dan akhirat. Kalau boleh, saya nak mati dalam keadaan yang baik. Takmau la menyusahkan anak bini (optional/kalau ada)

Oppssss, ada lagi. Saya teringin lihat Islam memerintah negara kita. Bukan Melayu. Ok, takmau hurai.




*Sudah, hentikan 'angan-angan' kau...

T^T


ASSALAMUALAIKUM...


Thursday, December 19, 2013

Syukur...

ASSALAMUALAIKUM...


Alhamdulillah,
mungkin tidak setinggi orang lain,
mereka itu lain,
aku mengerti kebolehan diri ini,
PMR dan SPM bukanlah kayu ukur,
bila di IPG, yang rajin akan berjaya,
yang malas akan ketinggalan,
walau genius sekalipun.

Terima kasih Allah,
Terima kasih ibu ayah/ibu ayah mertua (kalau ada la)
terima kasih sahabat,
Fadhli yang tolong dari awal sem lagi terutamanya pedagogi,
subjek yang 3 kali dapat B termasuklah sem ni. Mujur sem depan tak ketemu lagi.
Terima kasih Yassin, untuk ELE.
Memang dah putus asa sejak seminggu sebelum exam ELE. 
Susahnya tidak terkata. Saya mana suka belajar teori-teori ni. Udah la teori, dalam BI lagi. Bahasa tinggi melambung. 
Terima kasih En Roslan... PJ tak pernah mengecewakan. Lecturer sport, memang sporting habis la. Tolong jugak sampai dapat A kan. Walaupun tahun ni langsung tak dapat spot.
Untuk EDU, sem ni memang subjek kegemaran saya. Teknologi kot. Untuk kali pertamanya tak dapat B. 

Akhir sekali, terima kasih kepada yang memberi semangat!~




Eh, terlampau excited pulak. Bukan apa, tau kan result sebelum ni semua teruk-teruk belaka. Tak macam orang lain. Malu bila kawan-kawan kelas tanya. Lagi-lagi bila IPG lain tanya. Bukan main ramai 4 flat.~  Selalunya senyap ja. Berbaloi la dengan penat lelah sem ni. Langsung teda rehat. Ketua kelas. Ketua innovasi. Pertandingan IPG lestari. Pertandingan videografi. Pertandingan fotografi. Pertandingan futsal IPG, pertandingan kawad kaki, camping, big anak angkat... pertama kali mengadu kat ayah, penat sangat sem ni... stress.... Sem ni saja ponteng lebih 10 jam tanpa pengecualian. Muahahaha... jahat betoi.

Saya nak kongsikan kata-kata semangat dari Puan Sab, HEP. di dalam perjumpaan Ketua dan Penolong ketua kelas.

"Kamu jangan stress pulak masa pegang jawatan ni. Percayalah Allah akan balas dan salah satu caranya melalui peperiksaan kamu nanti."

Tahun depan dah janji dengan Razvi mau naik pentas sama-sama. Jum bha pulun!!!
jangan mikirayouuu (taktau pun maksud)...dekan at least

Kesimpulannya, kalau result tak berapa ok, sem depan pulun lagi.
Kalau result meletup pun, sem depan kena pulun lagi.
So, jum pulun la.

ASSALAMUALAIKUM...

Friday, December 13, 2013

Hidup tanpa hutang. Senang atau susah?

ASSALAMUALAIKUM...

Wah, minyak naik 20 sen satu liter...

Harga rumah naik...

Harga gula naik...

Tol naik...

Elektrik, pun kena naik lah.

Dan banyak lagi.

Gaji/elaun? Macam tu lah...

Eh, ini bukan nak masuk bab politik. Saja nak bagitau, kos sara hidup yang kian meningkat setiap tahun.

Errrr... bolehkah ni nak elak berhutang??? 


Aih, kan dari kecik kita diajar menabung. Meh sini nak share. Setiap bulan gaji, simpan ja RM1000. Setiap tahun dapat la RM12 000. Kalau ada bonus?? Tu pun kalau PM baik hati la. Kalau RM500 tu, memang susah la nak menyimpan kan?? 

Sepuluh tahun dapat la RM120 000, paling kurang. Yup, cadangan saya, beli tanah dulu. Sebab harga tanah ni kian meningkat. Lepas tu buat ja rumah yang kecik dulu. Ada duit, tambah sikit-sikit. Lama-lama besaq jugak. Daripada beli rumah taman ni, design semua depa dah tetapkan. Apa kata reka rumah sendiri. Kih3... saya pun ada rumah idaman tau. Nanti la kongsi. Rasanya RM120 000 tu memang tak cukup la kan nak buat semua ni. Jangan risau, mesti ada side income. Harap-harap dapat la lebih RM2000 setiap tahun. So dapatlah RM140 000. Dah-dah... serabut pulak tulih banyak nombor ni.

Lepas dah dapat rumah sendiri, kumpul duit untuk pi haji pulak. :-)


Actually, ni cadangan untuk diri sendiri. Dah berjanji takmau berhutang kan~
Orang dulu-dulu tak kaya tapi hidup senang. Sebab takdak hutang.
Orang sekarang kaya tapi hidup susah sebab berhutang.
Fikir-fikirkan..~

Jom! Hidup bahagia tanpa hutang. Misi : 'Melahirkan generasi  bebas hutang':-D




ASSALAMUALAIKUM...

Saturday, December 07, 2013

Rantaian

ASSALAMUALAIKUM...


"Pak Cik, balik cepat ye. Balik rumah Wan tau."

Macam ni la tiap-tiap kali nak keluar, jauh atau dekat. Mesti Adam nak babai. Masa kecik dulu mesti nak ikut. Sekarang jarang dah. Dah faham dah kot. Hehe... teringat masa kecik dulu.


1)Bila parents balik mesti excited. Tunggu la depan pintu, sambil menanti apa yang dibawak pulang. Kalau ada 5 plastik, kelima-lima plastik dibelek. Kot-kot ada mainan. Tapi tak pernah ada pun. Makanan banyak la.

2)Sekarang ni parents pulak yang excited bila kita balik. Terutamanya kalau dah berbulan tak balik. Nak lagi excited balik tu bawak la menantu sekali. Hehehe... 

3)Lepas ni kalau yang dah berkahwin dan ber'anak' tu, anak-anak pulak excited bila kita balik rumah. >_<

4)Lepas anak-anak dah besaq, dan kita jadi tua, kita pulak yang excited anak-anak balik rumah kan. Oh, harap lambat lagi. 


Kih2, jadi di sini biaqla saya simpulkan melalui sebuah lagu.



Layannnn... lagu nasyid darjah 6 :')


ASSALAMUALAIKUM...



Thursday, December 05, 2013

Dalam banyak-banyak sem...

....sem apa paling best?


Jeng...jeng...jeng....

Semester 1 PISMP. 


Sebab apa? banyaklah sebabnya. Pertama sekali sebab kami jadi ramai. Bilangan kami 28 orang satu kelas. Memang kecoh habis kelas.




Puan Thank mesti ajar kami satu origami lepas kami dah boring kelas FPK.


Eksperimen dengan budak sains memang tak dapat dipisahkan...


Zoom in~


Projek.... sangat menelan belanja


Hari Pameran...


Dibelanja Pn Haslinah sebab menjayakan Ceramah+pameran sains... lepas kena marah hampir setiap hari, terpaksa la mengambil hati semula... kih3


Hari di KL, macam ni la. Teksi!


Pertama kali outing ramai-ramai... Ada Ewi, Yassin, Fadhli.. Ardie?  Lupaaa...


Buah kalapa bha...


Hadiah untuk mak... stok ajinomoto untuk 14 tahun.. kih3... mengamuk la mak, kami memang tak makan ajinotomo, ajinomoto dan sebagainya..


Chef terpilih untuk hari ni~


"Alat penghantar kebahagiaan yang cepat ke hati orang lain adalah senyuman tulus dari hati."

Macam menguap, senyum juga merupakan chain reaction. Ala, kau paham kan??


ASSALAMUALAIKUM...