Thursday, October 31, 2013

Cuti? Apa plan?

ASSALAMUALAIKUM...

Eh, macam biasa la kan. Tiap kali dekat nak cuti mesti update kat sini. Macam-macam yang dirancang, tapi selalunya beberapa ja yang jadi. Perancangan manusia, apa la sangat kan.
Jadi, tanpa membuang masa, apa yang nak buat cuti sem  nanti eh?? Kursus kahwin? Dah pi kot tahun lepas. Kursus beranak?? Ada ka?? Berhenti mengarut boleh?? Kih3


  1. Pertama sekali, nak bawak abang Epiey jalan-jalan pusing Penang. Belum pernah ni ada kawan dari maktab yang datang rumah apatah lagi seorang senior yang rapat bagaikan abang sendiri. Tarikh dah dikomfomkan, tinggal nak pi sambut dekat lapangan terbang ja. Dia suruh bawak jalan-jalan, duit minyak fully dia support. Untungla orang tu dah bergaji kan~ Ok, serius, taktau nak bawak pi mana. Memang la saya orang penang, tapi kalau tiap-tiap kali pi jalan tempat sama, sampaikan taktau mana tempat pelancongan yang menarik. Yang ada pun bukit bendera, muzium perang ka apa ntah. Boleh la kot pi lepak padang kota. Dah janji nak snap2 gambaq sunset lagitu. Takpa, selalunya orang luaq ni teringin naik feri ja.

  2. Berbadminton. Arghhh, setelah sekian lama kan, dapat jugak merasa nikmat cergas. Hehe. Raket baru beli pun baru sekali masuk gelanggang. Kan dah membazir. Komfem lepas ni tiap-tiap malam main sampai lenguh tak boleh nak berjalan. ==' Kali ni spesel sikit, menggamit kenangan. Kawan badminton dah balik dari Australia~ Tengok sikit makin improve ka dak.

  3. Servis sini sana. Servis apa? Servis keta. Oppsss, bukan servis tu. Modified mungkin. Untungla orang tu banyak duit. Siap beli 125 ala-ala superbike kat sana. Ok la tu, aku pun rindu tau nak naik satria hang. Harap-harap makin segak dalam dan luaq lepaih repair sini sana. 



Eh, banyak tu ja?? Ya la. Bajet lari sangat semester ini. Apa-apa pun, takdak duit tak semestinya tak boleh enjoy dengan kawan. Cukupla dapat berjumpa dan berborak. Tu dah cukup untuk mengeratkan ukhwah kami. :-)

Can't wait.

ASSALAMUALAIKUM..

Friday, October 25, 2013

Let the pictures talk

ASSALAMUALAIKUM...







Ok. Minggu depan exam. Ayuh studi!!!


Assalamualaikum..

Thursday, October 17, 2013

Rinduku

ASSALAMUALAIKUM..

Masa raya yang lepas, saya ada pergi menziarahi Mak Ngah. Tiba-tiba saya terperasan, mirip sungguh wajahnya dengan arwah nenek. Tunggu tua lagi, memang sebijik kot. Rasa sedih tu memang ada, tapi tahan ja la. Terus teringat semua kenangan yang ada.



Buah Sekaya


Dulu kami ada tanam pokok sekaya. Bila musim, ada la buah dalam 5-6 biji. Kami petik sebelum ia masak di atas pokok untuk mengelakkan burung-burung daripada makan. Lepas tu mesti peram. 
Arwah nenek selalu bagitau saya dia ada peram buah sekaya. Nanti kita makan sama-sama katanya.

Ikan bakar


Macam ni la cara arwah nenek bakar. Bawah letak sabut. Rasa memang asli. Sekarang ni kalau bakar semua nak guna pemanggang. Tu dah tak jadi ikan bakar, tapi ikan panggang. Lagi satu feveret saya, daging bakar guna cara sama. Arwah suka masak walaupun sendiri tak dapat makan. Susah nak gigit.

Roti Canai 


Masa kecik-kecik dulu, mana pernah beli roti canai. Semua arwah nenek yang buat. Dari bancuh, uli sampailah goreng. Terbaik kot. Cicah dengan gula.

Baju Kedah


Kalau nak tau, hari-hari arwah pakai baju macam ni. Corak ja berbeza. Tak pernah la pakai T-shirt ka, cuma baju kurung untuk pi mengaji. Tudung nenek pun mesti yang jenis labuh sampai ke lutut. 


Forum Perdana

Setiap malam khamis mesti arwah duduk depan tv biliknya. Tak pernah la miss. Teringat tv bilik arwah. Masih ada lagi. Jenama national, 14 inci. Kami sayang sangat TV tu. 20 tahun lebih guna. Lepas tu gantikan tv yang besar sikit untuk nenek. Kadang-kadang tumpang main game sampai nenek tak boleh tengok tv. :'( 



Sebenarnya, banyak sangat salah dekat arwah. Tak sempat nak tebus dan minta maaf. Sampai hari ni....



ASSALAMUALAIKUM...

Monday, October 14, 2013

Kasihku abadi

ASSALAMUALAIKUM...

Jarang kan ada lagu yang boleh menyentuh hati. Kadangkala tu, mengalir jugak la air mata ni. Lagi-lagi bila layan sorang-sorang. Depan member kena cover la kalau tak memang hilang macho. Macho ka? =='

Ok, ni lagunya. 
Tiada kaitan dengan sesiapa mahupun situasi. Cuma memang lagu kegemaran ^_^


Kasihku abadi -In team

Kamar hatiku, sekian lama 
Suram dan sepi, kekosongan 
Aku mencari insan sejati 
Untuk menemani hidupku 

Adam dan Hawa diciptakanNya 
Disemai rasa kasih sayang 
Agar bersemi ketenangan 
Dan kedamaian di hati 

Ku harap hanya keikhlasan 
Dan ku rindukan keramahan 
Aku inginkan kemesraan 
Berkekalan berpanjangan 

Mengasihimu, dikasihi 
Menyayangimu, disayangi 
Merindui dan dirindui 
Saling mengerti di hati 

Biar hilang kabus di wajahku 
Biar tenang resah di dadaku 
Terimalah serta kabulkan harapan ini 
Oh Tuhan 

Ku melafazkan kata penuh makna 
Bersaksi Tuhan yang Maha Pemurah 
Hidup mati jodoh pertemuan 
Ditentu Allah yang Esa 
Perkenankan hasrat di hatiku 

Moga impian kan dirahmati 
Dipertemukan serikandi 
Susah dan senang sama harungi 
Demi cinta yang hakiki 
Oh...

Wednesday, October 02, 2013

Ayah ibu

ASSALAMUALAIKUM...

Sedang saya membelek album-album lama, tiba-tiba terjumpa gambar sewaktu kecil dulu, bersama ayah dan kakak-kakak. Ya Allah, cepatnya masa berlalu. Memang nampak sangat ayah dah tua. 


Bila saya berseorangan, merekalah yang bermain dalam fikiran saya. Pasang pulak lagu ayah-aeman atau lagu Hijaz- belaian ibu, siapa yang tak menangis. Besar sungguh pengorbanan mereka. Saya bukan anak sulung, ataupun anak bongsu, tapi saya la yang paling banyak meminta. 

Saya ingat semua benda yang saya minta, dari darjah 1 lagi. Siap boleh listkan.

Darjah 1 - Kereta kontrol. Dulu dah la mahal kan. Jam tangan. Mintak sebab dapat nombor 2 dalam kelas. Sayang gila jam tu. Tapi hilang jugak. Biru warnanya. Ada gambar ikan paus.

Darjah 5- Minta belikan basikal. Waktu tu ayah takdak duit. Nak beli 2 pulak tu. Satu untuk saya dan satu untuk kakak. Last2 pinjam duit arwah nenek. Harga pun saya ingat lagi. Hujung tahun, mintak belikan PS1. Pun belikan. Walaupun result tak berapa elok.

Darjah 6- Mintak dibelikan Gameboy Advance. Tu pun kalau dapat 5A UPSR. Akhirnya beli jugak. Dapat henset lagi. Walaupun 2nd, time tu henset bukan murah. 

Tingkatan 1- Mintak nak masuk asrama penuh. Walhahal dah ok dah sekolah agama. Semua lengkap. Last-last duduk tak sampai dua minggu. ==' Paling menyesal bab ni.

Tingkatan 2- Mintak tukar henset. Nokia tuh. Dah tu pakai tak sampai sebulan dah macam-macam problem. 

Tingkatan 3- Mintak tukar henset kalau result PMR ok. Waktu ni mak asyik susah hati. Exam tak pernah dapat ok. TRIAL pun biasa-biasa saja. Langsung tak berharap. Last-last, ok la. Dapat gak masuk aliran sains.

Tingkatan 4- Dah dapat lesen, macam biasa la. Mesti mintak motor. Tu pun desak perabisan. Last-last dapat gak tapi 100cc. Langsung tak syukur time tu. Mak bukan takmau belikan. Dia takut saya merempit. Lagipun motor ni bahaya. Memang dia tak galakkan. Tapi naik jugak hari-hari pi sekolah. Takdak la susah nak ulang-alik. Sampai hari ni sayang motor tu <3 Memang takkan jual.

Tingkatan 5- Mintak tukar henset lagi. Henset paling mahal saya pernah beli waktu tu. Gara-gara cemburu kakak beli baru. Ayah pun belikan jugak. Tapi lepas tu terus TOP ni dalam kelas. Kih3. Baru la dapat balik kepercayaan mereka. Dekat nak SPM tu, beli pulak PS2. Boleh pulak kan nak exam pun. =='
Walaupun SPM tak capai sasaran, syukur gak la, at least dapat buat mak dengan ayah bangga. 

1pp- Beli henset lagi. Tu pun kena curi. 

2P- Mintak dibelikan tablet. Kalau tak nak beli gps ja. Alang-alang kan, baik ambik tablet. Tu pun pakai sebulan dah kena curi. Kesian kat ayah. Habis duit dia. :'(
Ayah beli kereta baru, terus minta bawak kereta lama ke sini. Asalnya nak bawak wira, tapi mak tak bagi sebab banyak sangat masalah. Bawakla viva. 

3P- Minta tukar kereta. Nak bawak myvi lama. Sebab ramai yang menumpang, selalunya memang tak muat naik viva. Ayah pun setuju la. Keluarkan duit buat overhaul semua, tinted lagi, mau habis dalam rm2000. 

4P- Ayah tukarkan lagi kereta. Siap kereta baru tu. Kesian ayah. "Din sambung ja bayaq bila dah keja nanti." Mana tak sayang kereta tu. Biar calar di hati, jangan calarkan kereta itu. Bila bawak datang sini, habis calar situ sini. Penat kita jaga, orang lain pulak yang buat tak reti nak jaga. Sudahla bawak kereta tu pun dah banyak kena korban. Minyak sebulan dah beratus habis. Belum lagi servis semua tu. 


Banyaknya yang mereka dah bagi... TAK TERBALAS sebenarnya. 

Apa saja keputusan ibu bapa, saya akur. Mintak maaf, ayah...ibu...


ASSALAMUALAIKUM