Tuesday, August 13, 2013

Duit raya

ASSALAMUALAIKUM..

Seringgit...dua ringgit... tiga ringgit... tiga ringgit empat kupang... 

Macam tu la dahulunya, mata duitan. Lepas beraya malam tu terus mula mengira duit. Kadang-kadang tu sampai ulang tiga kali. Syok tengok duit banyak. Hehe.. Bila waktu tidur pula, letak duit tu bawah bantal. Takut toyol curi.

Masa sekolah rendah, semua hasil kutipan mesti diserahkan kepada emak supaya dapat disimpan dalam tabung haji. Akhirnya, duit tu habis jugak beli segala macam benda. (Henset, motor). 

Bila dah mula bersekolah menengah, saya diberi kuasa untuk menguruskan duit sendiri. Satu kesilapan, semua duit tu saya belanja untuk beli benda bukan-bukan. Beli digivice, tukaq henset, urggg... bazir...

Mulai tahun ni, saya dah perlu menyimpan. Demi masa depan yang lebih cerah, tanpa hutang. Padahal sekarang dah pun berhutang, dua bank lagi tu. At least, takdak PTPTN. 

Demi masa depan....

ASSALAMUALAIKUM...

4 comments:

Siti Fatimah Yahya said...

As salam...sy suka baca blog awk.....:-)

zudien said...

Terima kasih... nanti akan diupdate lagi... :)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Anonymous said...

2 bank hutang?hutang apa ..?