Wednesday, March 20, 2013

Evolusi telefon bimbit Jiwang Version

ASSALAMUALAIKUM..


Hmmm, setiap tahun, malah setiap bulan, ada saja model baru yang keluar. Kali pertama saya menggunakan henfon, adalah semasa darjah 6. Model apa yang saya pernah guna?


2004
Nokia 3310



Henset ni memang LEGEND. Boleh menari waktu vibrat. Kalau masa baru keluar, RM700 kot harganya. Memang model paling laris NOKIA waktu itu. Boleh buat lagu sendiri gitu~ Ni kakak punya, dapat 3rd hand kot...


2005

Nokia 2100. Ni pun lebih kurang ja dengan henset 3310, cuma lebih kecil dan kompak. Belakangnya ada tempat letak gambar. Memang kasi masuk gambar sendiri la. Kalau hilang tau la sapa punya. Bes nya henset ni, sebab ada game space impact versi baru, dan menyokong 'animation'. Henset lama kakak nih, diwarisi...



2006
Nokia 3100

Zaman ni, ramai yang dah pakai henset kaler. Kamera tu orang kaya ja la yang miliki. Ada henfon ni pun, kira canggih dah. Ada warna, polyphonic lagi tu~ Habis kredit beli game, lagu ngan screensaver. Memang duit sekolah simpan untuk ni ja. Kih3... Yang ni pun henset lama kakak...

Nokia 6070

Serius, henset paling menyesal saya beli. Harga internet, RM600 lebih, tapi ada kat satu kedai tu, rm400 lebih ja. Memori 4mb, sumbat 1 lagu dah full. Haha.. time ni memang menyesal sangat sebab ada gak plan mau beli sony Ericcson k320i dengan harga yang hampir sama. Tu la, x survey betoi2 dulu. Last2 beli seminggu dah rosak, repair, rosak balik...


Sepatutnya..



2007

SE K700i

Disebabkan henset lama memang problem gila, terus tukar walaupun tak sampai sebulan. Dah tu, beli yang 2nd. Dah tak elok dah pun. Ni pun menyesal gak beli. Spec memang hebat, cuma button banyak problem. Skrin pun macam agak lain daripada original. Besnya henset ni, memori banyak la jugak walaupun takdak sd. Henset ni beli dulu rm300, dan masih ada sampai sekarang. Cuma hilang.



Tak lama lepas tu, dapat result PMR. Disebabkan result tak memuaskan, dapat la tukar henset yang tak berapa nak canggih. Mula-mula target SE S500. Harga pun lagi murah, tapi disebabkan pi beli tu dengan Paksu, dia rekemen henset macam dia... T___T
N70. Masa tu harga tinggal RM850 ja. Berat siot, tapi dalam pakai symbian. Paling top la masa tu. Saya punya versi 'Music Edition'. Lebihnya, cuma memori dapat 1gb berbanding 256mb kot. Bangga bila jumpa orang masih pakai henset nih. Henset pertama saya yang ada camera depan dan 3g.


 2009

N78

Satu malam tu, kakak punya henset kena curi. Jadi ayah beli la henset baru. Walkman kot. Sumpah memang jeles gila. Dah tu, memang cuba mintak gak la. Adooi, memang tak dapat la. Pujuk-pujuk sikit lama-lama dapat jugak. Tapi pakai duit simpanan sendiri. =='


Henset terbaik yang saya pernah miliki. RM999. Harga pun dah promosi. Ada game untuk Ngage. Camera pun cun walaupun cuma 3.2mp. Ada dua speaker, video lawa dan memori 2gb pun dah cukup. Banyak kenangan dengan henset ni.... tapi dah kena curi... T______T

Lepas hari raya tahun tu, ada satu lagi henset saya beli sekadar suka-suka. Memang teringin nak try, tapi lepas beli menyesal. Tak bes pun. 

F305i


Design serius lawa. Terpengaruh sebab butang game. =.=' Tapi kalau nak buat dengar lagu, memang A++ la. Sound kuat, stereo lagi tu. Last-last jual dekat member.

2010

Henset terakhir yang saya beli setakat ni.... N8. Henset flagship nokia tahun tu. Guna symbian versi baru, semuanya serba hebat. 12MP, carl zeiss... tapi hanya setakat tahun tu saja. Masuk tahun depan, henset ni kira memang loser. Dah la beli mahal, pakai seminggu menyesal dah. Adeh... tapi sampai sekarang pakai sebab rasa rugi nak tukar.






Jadi, lepas ni model apa pulak rasanya? Samsung S4? HTC One? Xperia Z?  Note II? 
Nantikan.... =__='



ASSALAMUALAIKUM...

Thursday, March 14, 2013

Petanda si Dia suka anda

ASSALAMUALAIKUM...

"Hmmm... dia suka aku dak?? ka aku yang syok sendiri?"

Ok, ni ada tips dari internet, yang dicedok dan diedit sikit. Nak kata tepat tu taktau la. I'm not a woman~

Apabila anda berada dekat dengan dia, dia akan betul – betulkan tudungnya. (Bukan ni habit semua wanita ka?)

Eye contact dengan dia secara sengaja atau tidak sengaja. Kadangkala wanita memang suka melihat lelaki yang selalu melihatnya. Jadi, anda ambil masa beberapa hari untuk tidak melihatnya. Di samping itu, anda intai sama ada dia memandang anda atau tidak. Jika ya, dia pasti minat pada anda


Apabila anda bertentang mata dengan dia, dia tiba – tiba memandang tempat lain tetapi riak mukanya seperti gementar atau malu – malu.( minta puji la pompuan macam ni. Mesti berani!)

Dia selalu ketawa apabila anda menceritakan perkara lawak. (Kalau dah lawak, sapa yang tak gelak? Kucing pun gelak kalau mampu la)


Apabila ada orang cuba menjodohkan anda berdua, dia akan menentang habis–habisan. Dia sebenarnya suka pada anda tetapi dia malu. Jika dia tidak suka, dia akan relaks sahaja kerana dia tahu lambat laun, gosip tersebut akan hilang. ( Aiseh, padahal patut lagi sokong la kan??)

Dia cuba menunjukkan pada anda bahawa dia sangat bertanggungjawab dan boleh diharapkan

Dia tanya pada anda sama ada anda sudah ada teman atau tidak( Pehal nak tanya soalan macam ni. Seribu tahun takkan mungkin).

Dia mula membawa anda dalam dunianya seperti mengenalkan anda pada kawan–kawannya dan dia mula mengajak anda keluar (Kalau klasmet x payah kot buat macam ni)


Dia sentiasa mendengar nasihat yang anda beri dan tidak malu untuk mengadu pada anda (Nak mengadu dengan member pun malu, apatah lagi dekat kiter ni~)


Kalau dalam bab ni, lebih baik tanya perempuan itu sendiri. Rasanya kalau nak tengok petanda, memang tak cukup, tak jamin. Hey, beranikan diri. Pergi tanya terus!! Baru saja buat public speaking tentang proposal (The best speaker lagi tue~)


ASSALAMUALAIKUM...




Wednesday, March 06, 2013

Peluang

ASSALAMUALAIKUM...

Kecewa....
Kuciwa...
Kiciwa....

Langsung tak diberi peluang untuk mencuba...
walaupun peluang itu ada.

Apa yang perlu dilakukan untuk mendapat kepercayaan seseorang?

Bayar?
Belanja makan??
Berperangai seperti mereka???

Kewujudanku macam tidak dihargai...


I need a hug... opsss... more hug will be better... :')