Wednesday, December 14, 2011

Chenta

ASSALAMUALAIKUM...

Apa khabar anda semua?? Hihi....ayat skema. Ari ni saya selaku Doktor Cinta nak kongsi tips. Macam mana kahwin yang sebetulnya. Tapi tips ni bukannya betoi sangat pun. Dr cuma reka-reka ja. Ekeke....tips ditujukan kepada Encik X. Bukan nama sebenar..

Ok, yang pertama sekali mestilah kenali Allah sedalam-dalamnya dulu, kenali Rasul dan semua yang berkaitan dengan Islam. Tak payah la detail sangat. Belajaq la setakat yang mampu. Jangan sampai taktau apa langsung. Laki ni la yang kena mendidik isteri dan anak-anak. Jadi si suami ni kena la jugak belajaq pasai pompuan, iaitu pasal nifas dan sebagainya. 

Yang kedua pi berkenalan dengan parents si dia. Ala, cari ja kat facebook. Add dulu, then like2 status, dah lama kenai tu baru komen. Bila dah rapat komfem ajak datang raya kat rumah. Lepas tu mesti slalu melawat rumah dia. Masa tu la nak dapatkan green light dari parents dia. Bincang teruih pasai nak menikah. Haha...bertunang dulu beb.

Yang ketiga, baru la kenai si dia. Tanya apa feveret food, feveret cartoon, feveret movie, feveret kaler dan sebagainya. Lepas tu, tanya dia ada adik atau kakak, dan kenalkan pada aku. Hahaha...xkan x boleh kot???
Lepasnya, simpan duit trus.

Dah cukup duit baru ke fasa yang terakhir. Menikah, buat kenduri. Jangan lupa panggil aku jadi cameraman. Aku bagi diskaun kat hang~


ASSALAMUALAIKUM..

8 comments:

Yassin said...

Wah, kronologi memang terbaik! :)

Tapi kalau saya kan, prefer bagi "tanggungjawab" memilih kepada ibu, ayah atau kakak. I can't decide, really.

Nda pandai judge perempuan, itulah :|

zudien said...

ceh....padahal banyak calon dok berebut tuh...haha...

yana said...

tapi ade sstg prmpuan dy xske kalau kumpa parents dulu. bukan ape, takut nti x serasi. :D

Yassin said...

Hahahaha~ sayang kau, Dien :)

=.=" sebab ndada calonlah bha saya suruh family carikan.

zudien said...

yana- serasi tu xkan nampak sebelum pasangan tu berkahwin. Keserasian ni x penting sangat pun. Laki dan pompuan kan saling melengkapi. :)

zudien said...

yassin- yang ada di depan mata tamau~ ekekeke
kelas kita kan ramai calon, Kodi ada...ting ada...ekeke

yana said...

tapi andai kata lepas kahwin tak serasi, takut nti berakhir dengan penceraian. :)

zudien said...

bukan keserasian yang menjamin kebahagian rumah tangga, tapi sikap tolak ansur tu. Contoh la laki tu x suka makan luar tapi pompuan tu suka makan luar. X serasi kan? Tapi cuba kalau laki ni bertolak ansur dan dorang makan luar. InsyaAllah ok punya.. :D