Tuesday, November 29, 2011

Masalah

ASSALAMUALAIKUM...

Memang dah jadi lumrah manusia, bila ada masalah, baru cari Allah kan? Habis tu masa sedang gembira? Menagapa Allah dilupakan?

"Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah hanya mengingati Allah hati menjadi tenteram."( Surah Al-Ra'd 13 : Ayat 28)

Mengingati Allah itu sendiri merupakan ubat penawar yang paling mujarab untuk jiwa dan senjata paling ampuh untuk menghadapi serangan-serangan zaman ini. Seorang Pakar Jiwa Dr Riel Karienji pun ada menyatakan "Sebenarnya para doktor penyakit jiwa telah menyedari bahawa keimanan yang kukug dan pegangan yang teguh terhadap ajaran agama oleh seseorang adalah satu jaminan untuk menyembuhkan mereka dari penyakit gelisah, tegang perasaan, penyakit saraf dan lain-lain."

 Pernahkah manusia bersyukur atas nikmat yang Allah beri? Mahukah anda tergolong dalam golongan orang yang kufur nikmat? Allah berfirman dalam Surah Al-Nahl ayat 78, " Dan Allah telah mengeluarkan kamu dari perut ibu-ibu kamu,(dalam keadaan) kamu tidak mengetahui sesuatu apa pun. Lalu ia telah jadikan untuk kamu pendengaran, penglihatan dan akal fikiran, supaya kamu merasa bersyukur (di atas nikmat-nikmat tersebut)."

Jadi, pesan saya di sini, sentiasalah bersyukur atas nikmat yang Allah beri. Nescaya Allah akan tambahkan lagi nikmat ke atas kita. InsyaAllah...

ASSALAMUALAIKUM..

No comments: